آرتروز و یا اسپوندیلوز گردن:درمان قطعی برای جلوگیری از تخریب مفاصل
اسپوندیلوز گردن یا آرتروز گردن یک بیماری دژنراتیو یا فرسایشی است که بر بافتها و استخوانهای گردن اثر میگذارد. یک فرد مبتلا به اسپوندیلوز گردن دچار گردن درد، خشکی گردن و سردرد میشود. دیسکهای ستون فقرات گردنی به تدریج تجزیه شده، مایع خود را از دست میدهند و خشکتر میشوند. حدود ۹۰ درصد از بزرگسالان تا حدی از آرتروز گردن را بعد از رسیدن به ۶۰ سالگی تجربه میکنند.
علل آرتروز گردن
علل احتمالی این بیماری عبارتند از:
- خارهای استخوانی
- کم شدن مایع دیسکهای ستون فقرات
- فتق دیسک
- آسیب دیدگی
- استفاده مفرط از رباطها
علائم
علائم آرتروز گردن عبارتند از:
- خشکی گردن و درد
- سردردی که ممکن منشأ آن گردن باشد.
- درد در شانه، بازوها یا سینه
- شنیدن یا احساس کردن صدای سایش هنگام چرخاندن گردن
علائم آرتروز گردن با استراحت بهبود مییابند. این علائم در هنگام صبح و نیز انتهای روز بیشترین شدت را دارند.
میلوپاتی گردن
در صورتی که آرتروز گردن منجر به ایجاد فشار روی کانال نخاعی شود (تنگی کانال نخاعی گردن)، میتواند به اعصاب آسیب بزند که تحت عنوان میلوپلاتی گردن شناخته میشود. علائم اسپوندیلوز گردن با میلوپاتی عبارتند از:
- مور مور شدن، بیحسی و یا ضعف در بازوها، دستها یا پاها
- عدم هماهنگی بدن و مشکل در راه رفتن
- واکنشهای غیر عادی
- اسپاسمهای عضلانی
یک عارضهی احتمالی دیگر آرتروز گردن رادیوکلوپاتی گردن است که در آن تغییراتی در ساختار استخوان مانند شکلگیری خارهای استخوانی با خارج کردن استخوانهای ستون فقرات باعث اعمال فشار روی اعصاب میشوند. دردی که به یک یا هر دو دست کشیده میشود شایعترین علامت آن است.
تشخیص
پزشک به طور معمول سوالاتی را در مورد علائم شما پرسیده و سابقهی پزشکیتان را بررسی میکند. بعد از آن یک معاینه فیزیکی از بدن و با تمرکز روی گردن، کمر و شانهها جهت یافتن نقاط دردناک انجام میشود. پزشک همچنین احتمالاً رفلکسها را تست کرده و راه رفتن شما را بررسی میکند. راه رفتن غیر عادی یکی از علائم این بیماری میباشد.
درمان آرتروز گردن
تستهای دیگری که ممکن است انجام شوند شامل رادیوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی از ستون فقرات میباشند. همچنین احتمال دارد به یک متخصص اعصاب ارجاع داده شوید. در بیشتر موارد درمانهای اسپوندیلوز یا آرتروز گردن محافظه کارانه هستند که شامل موارد زیر میباشند:
اصلاح حالت خوابیدن
از یک تشک سفت استفاده کنید و سر خود را همتراز با بدن نگه دارید. از بالشهایی استفاده کنید که بیشتر از ۱۵ درجه به عقب خم نمیشوند. روی شکم نخوابید زیرا باعث کشیده شدن گردن میگردد. به جای آن روی کمر یا پهلوی خود بخوابید.
گرما یا سرما درمانی
یخ یا پد گرمایی را برای کاهش درد آرتروز گردن روی آن قرار دهید. استفادهی متناوب از سرما و گرما موثرتر از استفاده از یکی از آنها میباشد.
دارو
داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین و غیره)، ناپروکسن (Aleve) یا استامینوفن (تیلنول و غیره) را میتوان برای کاهش درد ناشی از آرتروز گردن استفاده کرد.
گردن بند طبی
گردنبندهای طبی نرم حرکت گردن را محدود کرده و به عضلات گردن اجازهی استراحت میدهند اما باید برای مدت زمان کوتاهی استفاده شوند زیرا استفادهی طولانی مدت میتواند قدرت عضلات گردن را کاهش دهد.
تزریق کورتیزون
استروئید (کورتیزون) را میتوان در فضای اپیدورال (فضای اطراف نخاع) تزریق کرد. این روش اغلب تحت عنوان تزریق اپیدورال شناخته میشود. استروئیدها را همچنین میتوان در مفاصل فاست که استخوانهای مهره را به هم متصل میکنند، نقاط ماشهای در بافت نرم یا مستقیماً در فضاهای دیسک بین مهرهای تزریق کرد. این روشها ممکن است در کنترل درد حاد بخصوص دردهای انتشاری که به دست و پای بدن کشیده میشود موثر باشند.
لیزر درمانی
در لیزر درمانی به عنوان درمانی برای آرتروز از فرکانسهای خاصی از نور لیزر استفاده میشود که در افزایش جریان خون و تحریک سلولهای بدن جهت تولید انرژی بیشتر برای بهبودی و ترمیم موثر است. از طرفی، این افزایش انرژی به سلولها و بافتها اجازهی دفع مواد سمی که جمع شده و در فرایند بهبودی تداخل ایجاد میکنند را میدهد. این امر موجب به حداکثر رسیدن و تسریع بهبودی میگردد و به بدن این امکان را میدهد تا به سرعت فرایند بهبودی را به اتمام رسانده و التهاب کاهش یابد.
درمان دستی
کایروپراکتیک یا درمان دستی یک درمان محبوب برای آرتروز یا اسپوندیلوز گردن است. بسیاری از بیماران به این دلیل به آن تمایل دارند که غیر تهاجمی بوده و نیازی به مصرف داروهای مضر ندارد. این روش که طبیعی بوده و تمام بدن را درگیر میکند یک درمان جذاب میباشد. علاوه بر درمان دستی ستون فقرات، پزشک ممکن است از ماساژ برای کمک به رفع خشکی و درد کمر استفاده کند.
طب سوزنی
طب سوزنی که شامل وارد کردن سوزنهای ریز در نقاط خاصی از پوست است جهت تسکین درد و فشار تجمع یافته در عضلات گردن مورد استفاده قرار میگیرد. طب سوزنی از سالها پیش به عنوان درمانی موثر برای بسیاری از مشکلات ارتوپدی مانند آرتروز گردن شناخته شده است.
اوزون درمانی
اوزون درمانی یکی از مهیجترین درمانهای موجود است. این درمان برای مشکلات مختلفی مانند آرتروز تاثیر شگفت انگیزی دارد. این روش بیشتر از ۷۵ سال در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. اوزون درمانی اکسیژن ارسالی به سلولها را افزایش میدهد. نه تنها اکسیژن فرستاده شده به سلولها افزایش مییابد بلکه به سلولها امکان مصرف اکسیژن به شکلی بهتر جهت ایجاد انرژی بیشتر و کاهش درد و خشکی ناشی از آرتروز را میدهد.
تحریک الکتریکی عصب
تحریک الکتریکی عصب از راه پوست یک روش غیر تهاجمی و بدون دارو جهت کنترل درد از طریق ارسال تکانههای الکتریکی کوچک در پوست میباشد. این تکانهها باعث تحریک اعصابی که سیگنالهای مسدود کنندهی درد را ارسال میکنند میشود. در بسیاری از موارد، این تحریک به طور چشمگیری درد را کاهش داده یا از بین میبرد. این روش به منظور درمان گردن درد حاد و مزمن و آرتروز گردن مورد استفاده قرار میگیرد.
پی آر پی
درمان PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) به عنوان درمانی برای مشکلات ارتوپدی مانند آرتروز گردن شناخته میشود. در طول این درمان، مقدار کمی از خون بیمار گرفته شده و سپس در یک سانتریفیوژ با سرعت بالا چرخانده میشود تا پلاکتها جدا شوند. سپس این پلاکتها به دقت به ناحیهی آسیب دیده و دردناک بدن مانند گردن تزریق خواهند شد.
ورزش
بهترین ورزشها برای اسپوندیلوز گردن یا آرتروز گردن عبارتند از:
کشش گردن
چانهی خود را به جلو کشیده و عضلات را سفت کنید. به مدت ۵ ثانیه در این حالت بمانید و به موقعیت اولیه برگردید. حال سر خود را به طرف عقب فشار دهید در حالی که چانه تا حداکثر حد کشش بالا بماند. به مدت ۵ ثانیه در این حالت بمانید و سپس به حالت اولیه برگردید. کل این حرکت را ۵ بار تکرار کنید. نسخهی یوگایی این ورزش مشابه همین حالت است و به شدت به عنوان یک درمان طبیعی برای آرتروز گردن توصیه میشود.
کج کردن گردن
گردن خود را کج کرده و با چانه سینهتان را لمس کنید. به مدت ۵ ثانیه در این حالت بمانید و سپس به موقعیت اولیه برگردید. ۵ بار این حرکت را تکرار کنید.
چرخاندن گردن از طرفی به طرف دیگر
به آرامی سر خود را تا حداکثر کشش ممکن به طرف چپ و سپس به راست بچرخانید و هر وضعیت را ۵ ثانیه نگه دارید. حداقل سه بار در روز و هر بار ۵ تا ۱۰ بار این حرکت را تکرار کنید. باید دقت داشت که این حرکت ملایم و بدون تکان دادن سریع باشد.
چرخش گردن
سر خود را به طور متناوب در جهت ساعتگرد و پادساعتگرد بچرخانید. سعی کنید بدون بالا بردن شانههای خود آن را با گوشهایتان لمس کنید. کج کردن سر برای لمس کردن شانه برای دستیابی به بهترین تاثیر نقش مهمی دارد. مطمئن شوید که چشمهایتان حین انجام این ورزش باز بمانند. بستن چشمها ممکن است منجر به مشکلات بینایی شود.